Hoe je het noemen wilt…

Geen racist maar realist.
Nederland is niet volwassenen genoeg (meer) voor het benoemen.
Benoemen kan alleen in een open niet veroordelende maatschappij die rationele argumentatie, gestaafd door oprechte waarheidsvinding, als leidraad heeft.

Nog beter, een maatschappij die dit als een fundamentele vereiste stelt voor alle besluitvorming. Die competentie, dat vermogen, is dit land verloren. Het heeft vele oorzaken die allemaal samen zijn te vatten in angst en arrogantie. De angst voor het verliezen van de welvaart en verworvenheden, onbewust gelegen in de in alle toonaarden ontkende inktzwarte investering in mensenlevens die het tot op de dag van vandaag nog steeds kost. De arrogantie dat diezelfde welvaart behouden kan worden zonder de ‘Ander’ die daaraan heeft bijgedragen te erkennen en een gelijkwaardige plek te gunnen aan de tafel der verdiensten.

Politici kunnen benoemen wat zij willen. Opiniestukken schrijven en verschijnen op Late Night televisie, het zal alleen maar bijdragen aan het vergroten van de kloof van onbegrip. Zolang er geen uitgebreide en aanhoudende informatiestroom en voorlichting richting de massa is zal deze alleen maar verder wegzakken in populistische en polariserende mechanismen. Wat dit land ooit bij elkaar hield en ervoor zorgde dat bestuurders zich eerder lieten leiden door wijsheden zoals neergelegd in de Grondwet en het EVRM dan door onderbuikgevoelens van de gefrustreerde schreeuwlelijkerds is mij niet geheel duidelijk. Maar wat ik wel weet is, die tijd is voorbij.

Onze Mark Rutte doet zo zijn best om de beste jongetje van de klas te zijn, zoals een goed VVD’er betaamt, dat hij niet door heeft inmiddels tot de achterhoede te behoren. Het is die arrogantie weer, hij weet het wel beter dan al die economen en buitenlandse kredietbeoordelaars. En stuurt ons intussen allen de sloot in, of erger de Noordzee. Samsom is zo blij dat hij mag mee regeren dat hij daadwerkelijk denkt wat bij te dragen in plaats van constant voor het (liberale) karretje gespannen te worden. Het is die angst weer, om geen invloed te hebben, om gemarginaliseerd te worden als je staat voor je principes en niet capituleert. Intussen tankt hij de bak vol voor de rampzalige roadtrip van Mark. Pechtold houdt zijn pot stijf en is de intellectuele stem van rede in barre tijden. Totdat hij daadwerkelijk zijn poot stijf moet houden en het kabinet het zelf maar moet laten uitzoeken hoe zij de troep die zij veroorzaakt hebben opruimen. Nee, dan is het opeens belang van het land en ander gezever dat er toch niet doet want voor een ander belang zet hij alles weer opzij. De arrogantie en angst ineen, om te denken dat diegenen die met rationele argumenten gewonnen zijn dat niet doorzien en de angst om nooit die leider te zijn die D66 weer groot maakt. Intussen maakt hij de weg vrij en zwaait wanneer Mark en Diederik voorbij razen in de oldtimer van hun ouders. Net volwassen zijn ze. En nee Alex, je krijgt geen lift.
Zo kan ik wel doorgaan met de laffe, van de zijlijn schreeuwende SP tot de waanzinnige SGP en de PvdD. In de aan waanzin lijdende betekenis van het woord bedoel ik dat. Maar goed ik dwaal af.

Nederland verdient het niet meer om zelf te mogen denken. Nederland moet in de hoek. Nederland, ga slapen. Je bent dronken. Was het maar zo makkelijk om het vuil en slijm dat dagelijks op sociale media platforms worden gespuwd na een goede nachtrust van ons af te douchen. Ik dwaal af. Weer. Waar ik naartoe wil is dat de gemiddelde Nederlander dom is (geworden). Terwijl het kennisniveau stijgt, daalt het intelligentieniveau. Men weet veel, overal een beetje van, maar ontbreekt de mentale kracht en souplesse om dit toe te passen in het dagelijks leven. Om verbindingen te leggen op basis van feitelijke beoordelingen, eigen kritische en eerlijke reflectie. In plaats daarvan worden incidenten opgeblazen, feiten verdraaid en de toevlucht gezocht bij ja-knikkers en napraters. Vraag de meeste mensen met een grote mond die negatief spuwen over de maatschappij en de ‘Ander’ naar hun redeneringen en het blijft angstvallig stil. Als er al een oppervlakkig antwoord geformuleerd wordt is dat vrijwel direct te herkennen als een ergens opgevangen riedeltje in plaats van een eigen gevormde mening. En dat is weer die arrogantie om te denken omdat er ooit een bepaald niveau behaald is dat vanzelf wel gehandhaafd zou worden, de arrogantie om niet te denken dat er aan gewerkt zou moeten worden. De grove overschatting van het het volk. Alsof uitsluiting, uitbuiting en gevoelens van suprematie niet door het hele land prevalent was. Alsof alleen handelaren ervan geprofiteerd hebben. Alsof wat er gebeurde in de West en in de Oost niet op de schouders van heel het land gerust heeft.

Een verleden zoals dit land heeft. Zoals bijna elk land een zwaarbevochten verleden heeft met donkere hoofdstukken. Zo’n verleden kan niet verheerlijkt worden, van geleerd worden, trots op teruggekeken worden, als het land als geheel niet eerlijk ook rouwt om haar daden en de schaamte en schuld eerlijk verwerkt. Oprechte excuses aanbiedt. Rehabiliteert. Daarom kraakt dit land nu in al haar voegen. Daarom doen mensen de meest racistische dingen en roepen in alle oprechtheid: “Maar ik ben geen racist!”. En wanneer ze erop gewezen worden door de met stomheid geslagen mensen die het wel begrijpen, zich dusdanig miskend voelen dat zij ervoor kiezen om eerder die openlijke racist dan maar te worden dan aan zelfreflectie te doen om te na te gaan waarom zij zich zo opstellen. Dan de ‘Ander’ gelijk te geven.

Pas wanneer zij die ertoe in staat zijn de informatie beschikbaar stellen, de voorlichting geven en de educatie van het land voorop stellen dan pas kunnen wij benoemen wat er mis is in dit land op gebied van raciale verhoudingen en dan ook daadwerkelijk naar een oplossing werken waar iedereen zich in herkent. De geschiedenisboeken zijn toe aan revisie, laten we dat samen doen.

20140409-031006.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s